vädret

Ja i vårt avlånga land har vi olika klimat så i norr snö och söder sommar.
Och här i Högvålen som är sveriges högst belägna by  och ligger i härjedalen har vi i dag fortfarande snö här och där  och i förrgår snöade det . men man kan se antydan till musöron på björkarna och fåglarna kvittrar så härligt. men något nytt för mig är de fåglar som låter hela dagaran och låter som syrssor. jag har inte fått koll på vad det är för fåglar. Jaag har ställt frågan till Naturhistoriska riksmuseumet så vi får se om jag får ett svar på frågan.
Göken hörde jag i dag för andra gången i år.
 
Sverige har en befolkning på över 9,9 miljoner invånare och är med en area på 447 435 km det geografiskt femte största landet  i europa
 
 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Svear
 
 

Namnet Svitjod och dess olika former gav upphov till det latinska namnet för Sverige: SuethiaSuetia och Suecia liksom namnen på Sverige i västgermanska språk somengelskans Sweden och tyskans Schweden.

En annan sammansättning var Svíariki (fornisländska), Suiariki (forngutniska i Gutasagan) eller Swēorice (anglosaxiska i Beowulf). Formen Swēarike utvecklades under 1400-talet till Sverighe på samma sätt som bakare blev bagare och mik blev migGustav II Adolf använde formen Swirge och idag uttalas namnet svärje medan stavningen Sverige har blivit standard.

 

 
 
Har fått uppgiften om hur långt sverige är  
Sverige är 157,2 km norr till söder fågelvägen, och om man åker bil genom Sverige så blir sträckan 2078 km, från treriksröset i norr till smygehuk i söder!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0